Gewoon krokodil: Is zelf drukken helemaal zelf drukken?


Vandaag ontving ik de proefdruk, en ik voel me licht euforisch.
Voor dit nieuwe boek koos ik een groot formaat. Het is echt een ambachtelijk boek, en dat mag gezien worden. Inktvlekjes en vingerafdrukken werden niet weggewerkt. De wereld staat vol met vingerafdrukken! Maar niemand die ze ziet… een beetje jammer wel.

Ik schreef al eerder dat ik dit boek bijna volledig analoog maakte. De letters drukte ik met mijn letterpers, de basis van de illustraties werd gemaakt met mijn etspers. Dat waren veel zorgeloze uren in mijn atelier, zonder computer. Ondertussen is het boek af, klaar om “echt” gedrukt te worden. En daar kan misschien een misverstand ontstaan, daarom licht ik het even toe. Het is namelijk niet zo dat ik ieder exemplaar afzonderlijk manueel druk. Eén goede druk maken neemt al flink wat tijd in beslag, daarbij werden de illustraties ook afgewerkt met markers, aquarel en veel liefde.
Hoe gaat dat dan wel? Elke dubbele bladzijde werd als één illustratie, handmatig gemaakt. Daarna moest ik alleen nog inscannen en samenvoegen tot een pdf voor het binnenwerk, en eentje voor de cover. Deze bestanden gaan dan naar de drukker.
En wat is daar dan het grote voordeel van? Niets. Alleen dat ik kon werken tussen de rode muren van mijn atelier, ondergedompeld in koffie en muziek. De afwerking aan de pc was maar een fractie van het werk, terwijl ik anders veel tijd besteed aan vormgeving. Iets dat ik niet graag doe, want laat ons eerlijk zijn: aan de pc check ik om de haverklap mijn mail. O, en dan zijn er ook Facebook en Instagram. En elke vraag die ik me stel, wordt even door Google beantwoord. Het was heerlijk om nu te werken zonder die afleiding!

Daarnaast vind ik het een belangrijk gegeven dat iets dat je met de hand maakt simpelweg niet perfect kan zijn. Dat gaf me niet de vrijheid om nonchalant te zijn, sommige fouten leiden te veel af, en dan begon ik opnieuw. Maar eerlijk gezegd: Storen kleine vlekjes? Maar nee! Iedereen staat vol moedervlekken, pukkels, muggenbeten en blauwe plekken (en help! nu komen daar ook nog rimpels bij).
Soms staat de tekst een beetje scheef, of is er een letter die minder doordrukt, of net te veel. En als ik naar mijzelf kijk, is dat net zo: er zijn dingen die wat scheef staan, en van het ene heb te weinig, van het andere te veel. Dat is bij u toch ook zo?

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Reacties zijn gesloten.