Hoe maak ik een kinderboek?

Droom je ervan om ooit een kinderboek te maken? Dan ben je zeker niet de enige. Maar hoe haalbaar is die droom?
Wel, het hangt er gedeeltelijk van af hoe groot je het ziet. Verder is doorzettingsvermogen een belangrijke factor.
Wil je een beroemde jeugdauteur worden, stinkend rijk bovendien? Verhuis dan in ieder geval naar een groter taalgebied en wacht eventueel ook even tot je dood bent.
Wil je gewoon je brood verdienen als auteur / illustrator van kinderboeken? Dan zal je keihard moeten werken en bereid moeten zijn om er ook andere activiteiten bij te doen.
Zoek je naar een manier om je creatief te uiten en denk je dat het maken van een boek een passend medium is? Dan heb je gelijk. (En heb je de microbe te pakken – dan kan je droom echt nog wel groeien.)

Hoe begin je eraan?
Alles begint met een goed idee. Dat is de kracht die je nodig hebt om op te stijgen. Hang je eenmaal in de lucht, dan heb je een motor nodig, anders stort je neer.
Weet dat je een aantal elementen nodig hebt om aan een verhaal te beginnen: een goed uitgewerkt en geloofwaardig hoofdpersonage, een conflict dat boeiend genoeg is om een heel verhaal spannend te maken en een wereld die klopt.

Het echte werk
Stel: Je wil het boek zelf schrijven en ook illustreren. Moet je dan eerst het verhaal schrijven of maak je eerst de illustraties?
Daar is geen sluitend antwoord op te geven, en dat mag zelfs bij ieder boek anders zijn.
Je zal merken dat het begint bij één idee: een stip. Al gauw komen er nog stippen bij, als je die gaat verbinden krijg je een soort basis .Ik denk nogal beeldend, in mijn hoofd wordt het op die manier een blad. Dat lijkt al heel wat, maar op dat blad zal wel gewerkt moeten worden.
Mogelijks schrijf je eerst het verhaal, waarna je tekeningen begint te maken.
Maar het kan ook zijn dat je een soort scenario schrijft. Op basis hiervan kan je illustraties maken. Soms doe je eerst al het tekenwerk, waarna je gaat schrijven. Vaker zullen tekenen en illustreren elkaar dan afwisselen.

Uitgeven
Al te vaak wordt er al over een uitgever nagedacht nog voor het project klaar is. Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld. Naar mijn gevoel is het veel gezonder om eerst je hart en ziel te steken in het boek dat JIJ echt wil maken.
Want het klopt dat het vaak moeilijk is om een uitgever te vinden. Maar wat dan nog? Is dat voor jou een reden om je droom niet waar te maken?
Ik denk oprecht dat het beter is om het overgrote deel van je energie te steken in het eigenlijke maken van JOUW boek. Want naast de reguliere uitgeverijen zijn er ook uitgeverijen die op een heel eigen manier werken, en daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om je boek via POD of via een drukker tot stand te laten komen.

Dromen mag dus! En aan je dromen werken is nog beter. Wil je er nog meer over weten? Kom dan op 8 maart naar de workshop Basis Kinderboeken.

Zondag, 8 maart 2015 (van 10.00 tot 12.30 uur)
Basis Kinderboeken
Prijs: 25 euro, inclusief al het materiaal, koffie, thee, water, fruitsap en koekjes
Voor wie? Voor wie kinderboeken wil leren schrijven en / of illustreren, voor wie geïnteresseerd is in kinderboeken
Waar? Kessel-Lo
Wat?
Thema’s, personage, spanningsboog, illustratietechnieken,… alles in een notendop en ruimte voor vragen!
Inschrijven? Via: info@sandrinelambert.be

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Reacties zijn gesloten.