Is afstandsonderwijs iets voor jou?

Levenslang leren, het lijkt zo’n beetje de norm te worden. Een vorm van onderwijs die daar heel handig op inspeelt is het afstandsonderwijs.
Nadat ik zelf enkele van deze cursussen rond schrijven en webdesign doorlopen had, begon ik bij NHA en CVA met het begeleiden en ontwikkelen van cursussen. Ik ontwikkelde cursussen die te maken hebben met schrijven en illustreren en begeleid deze ook. Het is fijn om de ontwikkeling van mensen te volgen. Het is ook fijn dat deze cursussen voor bijna iedereen haalbaar zijn, en dat het publiek dan ook zeer divers is.
Zelf zie ik voor- en nadelen.

Het grootste voordeel is de flexibiliteit. Er is een ruim aanbod aan kwaliteitsvolle cursussen die je gewoon thuis kan volgen. Dus, ook als je gezondheid het af en toe laat afweten. Ook als je kleine kinderen hebt, of als je job veel van je vraagt.
De prijs van een cursus in het afstandsonderwijs varieert, maar voor wie zich op zo’n cursus kan toeleggen is de prijs-kwaliteit eigenlijk wel goed. Cursussen zijn steeds ontwikkeld door deskundigen en de inhoud wordt door een heel team gecontroleerd. Bovendien is de begeleiding die je krijgt zeker een steun.

Maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen aan verbonden. Wie van zichzelf weet dat hij alleen onder druk presteert begint er best niet aan. je moet namelijk de discipline opbrengen om een zelf bepaalde regelmaat vol te houden.
Je komt veel minder in contact met anderen dan in een cursus op verplaatsing, en vragen stellen verloopt minder spontaan.

Voor wie van zichzelf weet dat hij de nodige discipline heeft, zou ik een cursus in het afstandsonderwijs wel aanraden. Het kan ook een aanzet zijn. Twijfel je bijvoorbeeld of een opleiding illustratie je wel zal liggen, dan kan je eerst een thuiscursus volgen om het domein af te tasten. Of het kan een toevoeging zijn. Volgde je al heel wat schrijfcursussen maar wil je specialiseren in schrijven voor kinderen, dan kan je er een cursus kinderverhalen in het thuisonderwijs bij doen.
Afstandsonderwijs is dus misschien niet dé leervorm van de toekomst, maar het is één van de vele boeiende manieren om bij te leren.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Reacties zijn gesloten.