Poëzie

Ik geef steeds meer workshops rond poëzie in klassen van de lagere school. En ik vind het steeds zinvoller om dat te doen. Het is niet mijn bedoeling om van alle kinderen dichters te maken, maar gewoon om ze te laten kennismaken met de creatieve mogelijkheden van taal.
Eerst moeten kinderen leren lezen en schrijven, dat is behalve spannend ook best moeilijk. Er zijn weinig kinderen tussen 6 en 8 jaar die echt voor de lol aan het schrijven zullen gaan. Maar eens ze het onder de knie hebben, vind ik het fijn om te tonen hoe taal, net als sport, muziek of tekenen een vorm van expressie, of gewoon een hobby kan zijn.
Het gebeurt vaak dat kinderen halverwege de workshop roepen: “Ik wist niet dat schrijven zo leuk was!” Dat doet deugd, het betekent dan dat ik mijn eigen gevoel kan overbrengen. Wat me ook altijd een warm gevoel geeft, is wanneer ik kinderen opmerk met een buitengewoon talent. Want die zijn er ook, van die kinderen die er precies de vinger op kunnen leggen. Meestal kenden zij hun eigen talent nog niet, en plots zie je die trots, dat grote gevoel van: dit is iets van mij. Hopend dat het een cadeau voor de rest van hun leven zal zijn.

Als ik zie dat iemand vast zit of zijn concentratie kwijt is, bied ik meestal een boek aan. Lezen is ook taal, er zijn kinderen die veel talent voor lezen hebben, ook dat is een geschenk. De kinderen zijn dol op de gedichten van Tine Hertmans uit het boek “Vannacht heb ik een droom gevangen” dat ik mocht illustreren. Liefde voor taal doorgeven is fijn, of het nu via boeken of via workshops is.
Het boek Vannacht heb ik een droom gevangen is eenvoudig te bestellen via deze link:

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Reacties zijn gesloten.