Vreren

Vannacht droomde ik over Vreren en over het huis waar we ooit woonden. In mijn droom speelden we in de tuin en deden we ons best om de bal niet bij de aardappelen te sjotten en niet op straat. Niet alleen in mijn droom deden we dat, het was de wet bij ons thuis. We liepen tussen de hoge rijen maïs, tot bij Clement, om te kijken of die geen kip aan het slachten was. Als dat wel zo was, dan keken we maar met één oog. Het andere hielden we gevangen in onze handen. Kinderen weten hoe ze spanning moeten doseren. Trouwens, in mijn droom waren we weer kinderen. Mama hing de was aan de lijn en als de tractor met vergif langskwam moesten wij alles gauw naar binnen halen. In mijn droom hoorde ik het razen van de auto’s op de Luikersteenweg niet. Het was er een beetje stiller dan het vroeger was.

Vanochtend werd ik wakker zoals elke ochtend, tot nu toe. Ik weet niet waarom ik over Vreren droomde, ik denk dat ik die rust mis omdat Singapore zo druk is. Een hoofd zoekt steeds naar een evenwicht, dat is een dankbaar systeem. Want later, als ik meer rust krijg dan me lief is, dan droom ik over Singapore. Over honderd hoofden in een hawker centre. Dan proef ik de verrukkelijke smaak van talen die ik niet versta. Dan aai ik katten met halve staarten en kijk ik lachend naar de kinderen, weer vol van kattenkwaad.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Met plezier kinderboeken schrijven en illustreren

Omdat ik creativiteit iets geweldigs vind dat alleen maar aangemoedigd kan worden, schreef ik nog eens een handleiding. Deze keer richt ik me tot wie zich rechtstreeks tot kinderen richt en hen wil verrassen met een waardevol cadeau.

Ben je gefascineerd door kinderboeken? Droom je ervan om zelf een boek te maken? Zijn je ambities bescheiden maar is je enthousiasme oprecht?

Dan is dit iets voor jou: inspirerend document waarin je meer te weten komt over het zelf illustreren van een kinderboek. Speciaal voor mensen uit het onderwijs of de kinderopvang, voor opvoeder, ouders, grootouders, meters, peters, ooms, tantes en andere creatievelingen.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Boom

Over het vangen van een boom:

zweetblauw en zwaar van
zere voeten liep ik tot bij jou

we kijken naar varanen in het water
een eekhoorn springt hupt naar je toe
bestuurt je takken ik wil je vangen wankel
mik mijn blik op jou

groenwarm met zomerogen
maar te boom om voort te gaan toch

sneller dan die hoge toren schilder
ik achter je aan haal je in met lange
halen druppel licht en wacht het droog
grijpend vang ik alleen blaadjes

om met een blad een boom te vangen
is die telkens weer te hoog

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Najaar 2014: Workshops in mijn atelier (Kessel-Lo)

Tot einde juli woon ik nog in Singapore. Hier heb ik tijd om te dromen en plannen uit te werken voor het najaar. Daar horen zeker opnieuw workshops in mijn atelier bij. Hierbij een overzicht van de workshops die er zullen plaatsvinden.

Je kan voor elke workshop afzonderlijk inschrijven. De prijs per workshop is 25 euro, inclusief materiaal (ook koffie, thee, water en koekjes zijn gewoon gratis beschikbaar). Omdat mijn atelier niet zo groot is, is er een maximum van tien deelnemers per keer. Schrijf dus gauw in als je erbij wil zijn! (Stuur me een berichtje via: info@sandrinelambert.be)

Inspiratie opdoen voor kinderboeken
- Datum: zondag, 14 september van 10 tot 12.30
- Je bent dol op kinderboeken, leest en herleest Roald Dahl tot het boek uit elkaar valt. Je hebt een vlotte pen  of houdt van tekenen en je zou ook wel eens aan een kinderboek willen beginnen. Maar… hoe begin je eraan?
In deze korte workshop kijken we wat onze zintuigen en onze nieuwsgierigheid met ons kunnen doen. Daarna sta je misschien op een heel andere manier in het leven. Je ziet de verhalen zomaar op straat, raapt ze op en gaat ermee aan de slag.
- Voor schrijvers en illustratoren, of voor wie gewoon heel erg van kinderboeken houdt

 Kinderboekillustraties in acryl
- Datum: zondag, 28 september van 10 tot 12.30
- Acryl is een veelzijdige verfsoort die ontzettend veel gebruikt wordt in illustratie. Eenvoudige illustraties met grote vlakken, collage, druktechnieken, gedetailleerde illustraties? Dit kan allemaal met acrylverf. Bovendien is acryl goedkoop en makkelijk te vinden in de handel.
Een laagdrempelig schildermateriaal dus. Maar heb je toch een duwtje nodig om ermee aan de slag te gaan? Kom dan naar deze workshop.
- Voor illustratoren of voor wie nieuwsgierig is naar het maken van eenvoudige illustraties

Poëzie schrijven met en voor kinderen
- Datum: zondag, 12 oktober van 10 tot 12.30
- In deze workshop leer je om zelf gedichten te schrijven, zonder te rekenen op goddelijke inspiratie. We vertrekken vanuit concrete woorden, beelden, geluiden, smaken en geuren, van daaruit linken we naar gevoelens.
Omdat onze manier van werken stap voor stap en op een speelse manier verloopt, is ze ook zeer geschikt om te gebruiken samen met een groep kinderen.
De leukste gedichten schrijf je zelf! Wie weet, misschien kan je zelfs tot een eigen bundel komen (alleen, of samen met kinderen).
- Voor schrijvers of anderen die van poëzie voor kinderen houden

Kinderboekillustraties in hoogdruk
- Datum: zondag, 26 oktober van 10 tot 12.30
- Van Isabelle Vandenabeele tot Mance Post, hoogdruk in illustratie is iets heel bijzonders. In de traditionele grafiek staat hoogdruk gelijk aan houtsnede of linosnede. Dit zijn boeiende, maar ook moeilijke technieken. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven om met huis- tuin- en keukenmateriaal tot prachtige, plastische afdrukken te komen. Beetje bij beetje ontwikkel je een eigen beeldtaal, misschien is dit de eerste stap?
- Voor illustratoren die hun eigen beeldtaal willen verrijken

Een scenario schrijven voor een kinderboek
- Datum: zondag, 9 november van 10 tot 12.30
- Je begint aan een verhaal, schrijft op een enthousiaste manier, gewoon op het gevoel en ineens… zit je vast. Herken je dit? Of je zit met een hoofd vol ideeën waar je geen blijf mee weet. Wat jij nodig hebt is een manier om tot een verhaal te komen. Want de meeste verhalen zijn gemaakt volgens een vast stramien. Zonder die slaafs te willen opvolgen, kunnen enkele regels zeker een hulp zijn bij het bedenken en uitwerken van verhalen. Dat is precies wat we in deze workshop zullen leren.
- Voor schrijvers en illustratoren

Personages ontwikkelen voor kinderboeken
- Datum: zondag, 23 november van 10 tot 12.30
-
Een kinderboek staat of valt bij de keuze van het hoofdpersonage. Kinderen spiegelen zich aan dat personage, het moet speels, verrassend, humoristisch en herkenbaar zijn. Als schrijver of illustrator moet je je hoofdpersonage van binnen en van buiten kennen, je moet je personage worden en er in kunnen kruipen.
In deze workshop zoeken we via eenvoudige oefeningen naar goede personages. Via oefeningen komen we tot een streepje theorie.
- Voor schrijvers en illustratoren

Als je helemaal zelf een kinderboek wil maken
- Datum: 7 december van 10 tot 12.30
- In deze workshop concentreren we ons niet meer op het schrijven en illustreren zelf, maar op de afwerking. Wil je je boek helemaal zelf uitbrengen? Dat kan. Je krijgt tips bij het redigeren van je teksten en enkele vuistregels bij de opmaak van cover en binnenwerk van een boek. Daarna proberen we zicht te krijgen op het landschap van POD uitgeverijen en drukkerijen. Een workshop voor wie graag tot een boek komt zonder via een uitgeverij te gaan, of voor wie na een afwijzing van een uitgeverij geen zin heeft om zijn dromen op te bergen.
- Voor schrijvers en illustratoren

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Zonder ogen

 

Singapore is druk. Altijd en bijna overal.
Omdat ik graag mensen observeer is dat boeiend.
Omdat ik me rap overprikkeld voel is dat lastig.
Ik heb een lichaam dat kan weigeren, dat stopt als het te veel wordt. Groot gelijk natuurlijk, maar dat komt me niet altijd goed uit.

Een van de rustigste plekken in Singapore is ons zwembad. We hebben een gigantisch zwembad dat we delen met 1800 anderen. Blijkbaar houden ongeveer 1790 mensen er niet van om ’s avonds te zwemmen. Dat komt mooi uit.
Het is een zegen om dan te gaan. Omgeven worden door het koele water en kijken naar de honderden verlichte ramen rondom die gewoon het effect geven van een sterrenhemel. Mijn voeten op de bodem voelen en mijn vingertoppen spreiden. Drijven met gesloten ogen. Zwemmen als vliegen onder de sterren.

Behalve een groot zwembad, zijn er ook twee bubbelbaden. Eentje is meestal leeg, in het andere zit steeds weer hetzelfde gezin. Terwijl ik in het lege bad zit, wordt de observator in me wakker. Ik geniet van die gesprekken die geen lawaai dreigen te worden. Meestal is het de opa die vertelt, zijn vrouw lacht. De vader aait zijn dochter over het bolronde hoofdje en de moeder kijkt toe, net als ik.
Een gesprek volgen dat je niet verstaat is zoveel fijner, je geeft er zelf invulling aan. De opa wijst naar zijn kleindochtertje, hij zegt wat voor prachtkind ze is. De vader lacht. Als Chinezen oprecht lachen verdwijnen hun ogen. Mensen kunnen er fantastisch uitzien zonder ogen.
Ik kijk, luister, beaam en vergeet de tijd. Mijn vingers zijn gerimpeld en zelfs op mijn gezicht begint het, warempel.
Ik stap uit het water en zie hoe het hele gezin naar me wuift. Alsof ze me gezien hebben.
Ik wuif terug. Zonder ogen.

 

 

 

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Haw Par Villa onder mijn bed

Sommige plaatsen zou ik willen bezitten. Om er door te kunnen wandelen wanneer ik dat wil. Om er te eten en te slapen. Ik wil ze niet voor mij alleen, anderen mogen blijven komen. Tijdens de openingsuren.
In België is het Afrika Museum zo’n plaats. In Singapore is dat Haw Par Villa. Het zijn bizarre plaatsen waar een soort grauwe betovering van uitgaat. Ze hebben de sfeer van een oud biologielokaal of van een kermis. Ruiken naar stof of vuile toiletten. Je hoort er talen die lijken op toverspreuken. En het zijn plaatsen die je zou willen hebben. Om te bewaren in een kijkdoos.

Het is moeilijk om Haw Par Villa te omschrijven. Anderen noemden het “de Efteling van de hel”, voor mij klopt dat niet. De Efteling is niet gratis, Haw Par Villa wel. In Haw Par Villa verkopen ze geen poffertjes, ze verkopen er helemaal niets. Er komen zelfs amper kinderen. Het gaat om honderden beelden die taferelen uit de hel en uit de Chinese mythologie tonen. Ze zijn levensgroot, groter of heel klein – verhoudingen tellen niet mee. Geel is de favoriete kleur (naast blauw, rood, groen, oranje, bruin en zwart). En het krioelt er van de roodwangschildpadden. Alsof het park speciaal voor mij gemaakt werd.

Wij gingen er tot nu toe twee keer naartoe. Ik ga zeker terug. Zonder fototoestel, zonder schrijf- of schetsmateriaal. Ik zal er rondlopen met mijn ogen en mond wijd open. Ik zal het in me opnemen, inademen, vangen en opeten. Dan stop ik Haw Par Villa in een kijkdoos, om te bewaren onder mijn bed.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Schrijven én illustreren!

Ik heb lang het gevoel gehad dat ik moest kiezen. En ik ben niet de enige, als ik zo eens om me heen hoor.
Om succesvol te zijn moet je een niche kiezen, gespecialiseerd zijn, bij je leest blijven en duidelijk kunnen tonen waar je voor staat.
Schrijven én illustreren, dat was mossel noch vis, dus was ik bereid om het illustreren op te geven. Ik stopte het in een kist, samen met vijf bakstenen, maar toch bleef het bovendrijven.

Gelukkig maar, denk ik nu. Wat een onzin ook! Waarom zou je moeten kiezen als juist de combinatie je de juiste expressiemogelijkheden biedt.
Nu ben ik een overtuigd auteur / illustrator. Ik blijf me in beide disciplines verder ontwikkelen en steek daar veel tijd in. Voor sommige projecten schrijf ik, voor anderen illustreer ik en soms doe ik beide. Voor mij zorgt dat voor een fijne dynamiek. Ik vertel de verhalen die in me zitten en hoop dat alsmaar beter te kunnen doen.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Eigenschappen van een illustrator

Zelf verdeel ik mijn werkuren tussen schrijven, illustreren, les geven en begeleiden.
Nu heb ik een periode van zeer intensief schrijven achter de rug. Ook in de komende weken zal ik blijven schrijven, maar toch breekt er een tijd van intens illustreren aan.
Het brengt me tot dit lijstje van eigenschappen die, volgens mij, zinvol zijn voor een illustrator.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een illustrator?

-Dat een illustrator goed moet kunnen tekenen is zeker niet gelogen, maar belangrijker is nog dat hij het graag doet.

- Een illustrator moet een grote opdracht in stukjes kunnen verdelen. Hij moet ervoor zorgen dat zijn werk overzichtelijk blijft en dat hij kan inschatten hoeveel tijd een opdracht zal vragen.

-Graag alleen werken is een troef, want als illustrator werk je nu eenmaal veel alleen.

-Toch moet een illustrator ook contact met anderen opzoeken. Samenwerkingen aangaan, netwerken, leren van anderen en echt opgaan in het werk van anderen, maken het werk blijvend boeiend.

- Een illustrator moet een evenwicht zoeken tussen steeds verder gaan in zijn persoonlijke groei en toch af en toe bijscholen en externe input toelaten.

- Hij moet kunnen afstand nemen van zijn werk, weer met een heldere blik kijken en herbeginnen als dat nodig is.

- Ook moet een illustrator van de geijkte paden durven afwandelen. Overal is illustratie, niet enkel in boeken en tijdschriften.

- Naar waarneming blijven tekenen en zo het beeldend geheugen blijven voeden. Lang leve het schetsboek!

- Het stukje “geld verdienen met illustratie” kunnen los koppelen van het inhoudelijke, zonder het echt uit het oog te verliezen.

Momenteel ligt er een baardmeisje op mijn werktafel, haar naam is Y.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS