Keanne ontving een filmpje van een meisje dat één van onze gedichten zo mooi voordraagt dat ik er wel iets mee moest doen!
Maandelijks archief: mei 2015
Recensie
Een recensie van je eigen werk lezen is altijd spannend.
Het veroorzaakt een rare trilling in de darmen die voelbaar is tot in de toppen van je tenen.
De schade opmeten, dat is het eerste wat je doet. Pas als je merkt dat je kind met het nodige respect behandeld werd trekt de trilling weer weg. Om dan weer in de andere richting te gaan tintelen. Een positieve recensie doet je handen wapperen, brengt je mondhoeken omhoog en brengt je benen tot huppelen.
Naar aanleiding van deze recensie huppelde ik het huis rond, en dan zo naar de bakker.
Drie boterhammen later kwam er weer rust. Zo mag het zijn.
http://iedereenleest.be/Default.aspx?BoekID=13413&ReviewID=17101
Share and Enjoy
Kat en muis
dat ik het zoek
dat hij dat vindt
ik pas mijn mening aan
dat hij me pakt
me krijgen kan
dat heb ik
mezelf aangedaan
hij zegt ik ben
de naarste niet
ik lik mijn pootjes keurig
wanneer jij dat niet ziet
dat hij me vastgrijpt
met zijn klauw
me opwacht
bij mijn huis
is de natuur
zegt hij: miauw
ik ben een kat
jij bent een muis
Share and Enjoy
Als je niet weet wat iets betekent
Laatst schreef ik een stukje over hoe boeiend het kan zijn als je niet weet hoe iets moet.
Vandaag ontdekte ik dat het ook inspirerend is om niet te weten wat iets betekent. Het zet aan tot fantaseren.
Zoekend naar liedjes die niet al te moeilijk zijn om op piano te spelen (ik noem mijn keyboard van 39 euro gemakkelijkheidshalve een piano), kwam ik op dit 9 crimes van Damien Rice:
Mooi lied, vond ik. Mooie tekst ook. Alhoewel: Waar gaat het eigenlijk precies over? En vanwaar die titel?
Dat gaf me de ruimte om er mijn eigen interpretatie aan te geven.
De zin “It’s a wrong kind of place to be thinking of you”, bracht me naar de gedachte dat de slechts mogelijke plaats om aan iemand te denken wellicht in de nok van een circustent moet zijn, ondersteboven hangend aan een trapeze.
Dat bracht me dan weer tot het volgende schilderij:
(Klik op de afbeelding om het groter te zien)
Share and Enjoy
Gedichten en verhalen schrijven voor beginnende lezers
Kleuters zijn bevoorrecht. Zij mogen bij het openen van een prentenboek een wereld binnenstappen die gevuld is met kleuren. Zij kunnen zich verliezen in een bos van fantasie en dromen er al van om zelf te kunnen lezen. Om dan met een zaklamp onder de dekens te kruipen en via een gang, die het boek heet, zelf tot in dat bos te komen.
Jammer genoeg leidt de gang van de eerste lezers vaak naar een wereld vol recht paden, weliswaar met hier en daar een boompje. Die paden zijn geplaveid met een strikt aantal woorden die aan vooraf bepaalde criteria moeten voldoen. Boeiende verhalen schrijven voor eerste lezers is dan ook geen sinecure. Maar wie rechte paden kan plaveien, kan er ook naar streven om die kronkelig te maken, met hinkelspelletjes, doolhoven en labyrinten.
In deze workshop testen we de mogelijkheden uit van schrijven voor eerste lezers, rekening houdend met de zogenaamde AVI-niveaus.
Wanneer? Vrijdag, 19 juni 2015, van 10.00 tot 12.30 uur
Wil je erbij zijn? Geef dan gauw een seintje! info@sandrinelambert.be
(Minimum 4, maximum 8 deelnemers)
Prijs? 20 euro
Waar? Leopold Béosierlaan 120, 3010 Kessel-Lo (niet ver van het station van Leuven)
Share and Enjoy
Als je niet weet hoe iets moet
Gisteren las ik in een interview met Ish Ait Hamou een interessante quote: “Als je niet weet hoe iets moet, ben je misschien de eerste die het anders doet”.
Dat heb ik op dit moment met muziek, dacht ik.
Ik herinner me nog helder hoe ik dat als jong meisje ook had met tekenen en dat dat plots veranderde toen ik Beeldende Kunsten ging studeren. Ik zie het tafereel nog voor me. We moesten een banaal stilleven tekenen in potlood. Vol enthousiasme begon ik eraan en drie minuten later was ik klaar. Ik zag anderen zwoegen en voelde me trots. Toen kwam de leraar. Hij leerde me constructies maken en kijken naar wat er is en niet naar wat ik denk dat er is. Hij was vriendelijk en geduldig, maar mijn rug kromde zich naar het blad toe en is jarenlang in die positie gebleven.
Ongemerkt plooide ik weer recht hoor, tijd doet veel. Het enthousiasme waarmee ik nu aan een tekening begin is opnieuw dat van vroeger, nu gebruik ik wel constructies en ik heb leren kijken, en eigenlijk komt dat mijn tekeningen wel ten goede.
Maar met muziek wil ik me voorlopig niet aan dat proces wagen. Ik ben geen muzikant. Ik maak muziekjes die bij mijn woorden passen en soms zoek ik woorden bij een streepje geïmproviseerde muziek.
Hier improviseer ik een stukje, ik filmde het en schreef er daarna een gedicht bij dat ik in het filmpje monteerde
Hier zocht ik een melodie die past bij een gedicht uit “Met twee ogen kruipen”
Share and Enjoy
Wat u moet weten over de workshop WOUTER WOLF
Wouter Wolf houdt van bloemen, van mama Konijn en van knuffelen.
Wanneer hij op een dag bloemen plukt voor mama Konijn omdat hij op een knuffeltje hoopt, wordt hij aangevallen… Door schapen. Zij bekogelen hem met modder en hebben het op zijn bloemen gemunt. Wat er dan gebeurt? Dat moet je mee beleven.
Sandrine Lambert vertelt het verhaal en maakt er live illustraties bij.
Katrien Bos brengt op haar contrabas het verhaal echt tot leven.
Met verschillende zintuigen een verhaal beleven, dat is fantastisch! Maar als je dat verhaal ook nog eens zelf verzint, wordt het pas een unieke belevenis. Daarom krijgen de kinderen in deze workshop de kans om ook hun eigen verhaal te verzinnen. Katrien en Sandrine helpen om dat verhaal tot leven te brengen.
Daarop volgt een korte knutselactiviteit. De kinderen knutselen eenvoudige popjes die dan weer om hun eigen muzikale verhaal smeken.
Meer foto’s: kijk hier
Praktisch:
De workshop duurt normaalgezien 90 minuten en richt zicht naar kinderen tussen 4 en 8 jaar.
Voor één workshop betaalt u 180 euro, voor de volgende betaalt u 120 euro (inclusief btw, exclusief vervoersonkosten en 10 euro materiaalkost).
Heeft uw school, bibliotheek, ontmoetingscentrum,… interesse in één bepaald deel van de workshop? (Bijvoorbeeld enkel het verhaal van Wouter Wolf, maar dan verschillende keren herhaald voor meerdere groepen) Of zou de workshop aangepast moeten worden aan een specifiek thema? Zou er een ander verhaal bedacht moeten worden,… Dan denken wij graag mee om zo tot het meest geschikte antwoord te komen.
Neem vrijblijvend contact op voor meer info of vragen: info@sandrinelambert.be
Of om te boeken: info@sandrinelambert.be / 0494 706714 / 0487 625073
Share and Enjoy
Eieren kan je kneden (en manuscripten herwerken)
Regelmatig begeleid ik andere schrijvers bij het afwerken of sterker maken van hun manuscript. Vaak zijn dat mensen die via Wisper, NHA, CVA of in mijn atelier al een cursus bij me volgden. Dan ken ik ze al een beetje. Soms ken ik ze ook helemaal niet. Die manuscripten, daar zitten pareltjes bij. Ruwe parels soms. Het is fijn om te helpen schaven.
Is de stap naar een uitgeverij al groot, de stap naar het rechtstreekse publiek is soms nog groter. Niet zelden merk ik dat de uitgeverij de eerste instantie is die het manuscript onder ogen krijgt. Een afwijzing is dan dodelijk, maar jammer genoeg wel waarschijnlijk.
Of men rekent volledig op de mening van vrienden en familie die gewoon te aardig zijn.
In zijn schrijven stelt de schrijver zich kwetsbaar op. En toch is schrijven gedeeltelijk gewoon een techniek die aangeleerd moet worden.
“Ik ben benieuwd of ik talent heb”, dat is iets dat ik van beginnende schrijvers vaak hoor. Alsof je voor de eerste keer aan een piano zou gaan zitten met de woorden: “Benieuwd of ik een goede pianist ben…”
Technieken om je artistiek te uiten moeten aangeleerd worden, zo is dat ook met schrijven.
Maar het is zeker niet verkeerd om er gewoon, uit noodzaak, aan te beginnen. Wel integendeel! Als je ei gelegd is kan je het kritisch gaan bekijken. Niet om het stuk te gooien en er dan maar een nieuw te leggen, maar om eraan te schaven, het te rollen en te kneden. Net als aan verhalen, kan je ook aan eieren schaven en kneden (echt wel).
Heb je nood aan een beetje begeleiding? Kijk dan hier voor meer info.
Share and Enjoy
Met twee ogen kruipen
Wachten op iets moois duurt altijd te lang. Daarom had “Met twee ogen kruipen”, naar mijn gevoel, al jaren geleden mogen komen.
Wanneer? Kort nadat Keanne me contacteerde om te zien of een samenwerking mogelijk was. Ik was meteen verkocht toen ik haar illustraties zag: kleurrijk, vindingrijk, zintuigelijk, met een hoekje af. Maar het was vooral dat zintuigelijke waar we elkaar in vonden.
Al gauw wisten we samen heel goed waar we naartoe wilden, maar op de éne of andere manier bleef ons boek toch te hermetisch. Een zeepbel vol moois, maar die boven de hoofden bleef zweven. Terwijl wij met al die geuren, kleuren en klanken de kinderen juist wilden raken.
Wat doe je als je merkt dat de bellen die je blaast niet in de juiste richting waaien?
Je probeert opnieuw.
Je stopt en koopt een nieuwe bellenblaas.
Je gaat op je hurken zitten en probeert het nog eens.
Zo, tot je ineens merkt dat het goed zit. Al weet je niet goed wat nu precies het verschil maakte.
Maar het gevoel bleef goed, we kregen groen licht bij de uitgeverij. En nu liggen ze daar, te wachten om besnuffeld te worden.
Ja kan het boek bestellen via:
http://www.deleeswinkel.be/sandrine-lambert-met-twee-ogen-kruipen.html
Of je mag me een mailtje sturen en ik bezorg je met veel plezier een gesigneerd exemplaar! (info@sandrinelambert.be)
Hierbij alvast een voorproefje
Share and Enjoy
Workshop Illustratieve technieken
De zomer komt eraan!
De wereld dommelt een beetje in en veel instanties sluiten voor enkele weken hun deuren. De ideale periode dus om zelf aan een project te werken.
Droom jij van een eigen kinderboek? Blijf dan niet dromen en ga over tot actie.
Schrijf je je in voor deze korte workshop Illustratieve technieken, dan is de eerste stap al gezet!
Waar? In Tongeren (adres wordt meegedeeld bij inschrijving)
Wanneer? 14 juni 2015, van 10.00 tot 12.30 uur
Prijs? 25 euro, inclusief materiaal
Wat?
In een halve dag experimenteren we met de meest gangbare manuele illustratietechnieken (collage, monotype, hoogdruk, acryl, aquarel, potlood en inkt). Daarbij krijg je genoeg concrete tips mee zodat je na de workshop klaar bent om aan je eigen kinderboekenproject te beginnen.
Voor wie?
Voor wie interesse heeft in kinderboeken en in het bijzonder voor wie graag eens een kinderboek wil maken of illustreren. Het maakt niet uit of je het project groot of klein ziet.
Sta je in het onderwijs en wil je je klas graag verwennen met eigen boeken?
Schrijf je al verhalen en wil je die ook graag zelf van illustraties voorzien?
Raakte je als ouder of grootouder helemaal in de ban van de kinderboeken die je voorleest en wil je zelf ook wel eens zo’n boek maken?
Word je binnenkort meter of peter?
Heb je nood aan educatief materiaal in een specifieke sector en wil je graag zelf aan de slag?
Wat de reden ook mag zijn, heb je zin om een voormiddag lang met het illustreren van kinderboeken aan de slag te gaan, dan ben je van harte welkom!
Inschrijven of meer informatie?
info@sandrinelambert.be
0487/625073
De workshop wordt gegeven door Sandrine Lambert, in een inspirerende samenwerking met Evi Bogaerts.
Dit e-book dat ik vorig jaar samenstelde kan al een tipje van de sluier lichten: