Poëzie

Ik geef steeds meer workshops rond poëzie in klassen van de lagere school. En ik vind het steeds zinvoller om dat te doen. Het is niet mijn bedoeling om van alle kinderen dichters te maken, maar gewoon om ze te laten kennismaken met de creatieve mogelijkheden van taal.
Eerst moeten kinderen leren lezen en schrijven, dat is behalve spannend ook best moeilijk. Er zijn weinig kinderen tussen 6 en 8 jaar die echt voor de lol aan het schrijven zullen gaan. Maar eens ze het onder de knie hebben, vind ik het fijn om te tonen hoe taal, net als sport, muziek of tekenen een vorm van expressie, of gewoon een hobby kan zijn.
Het gebeurt vaak dat kinderen halverwege de workshop roepen: “Ik wist niet dat schrijven zo leuk was!” Dat doet deugd, het betekent dan dat ik mijn eigen gevoel kan overbrengen. Wat me ook altijd een warm gevoel geeft, is wanneer ik kinderen opmerk met een buitengewoon talent. Want die zijn er ook, van die kinderen die er precies de vinger op kunnen leggen. Meestal kenden zij hun eigen talent nog niet, en plots zie je die trots, dat grote gevoel van: dit is iets van mij. Hopend dat het een cadeau voor de rest van hun leven zal zijn.

Als ik zie dat iemand vast zit of zijn concentratie kwijt is, bied ik meestal een boek aan. Lezen is ook taal, er zijn kinderen die veel talent voor lezen hebben, ook dat is een geschenk. De kinderen zijn dol op de gedichten van Tine Hertmans uit het boek “Vannacht heb ik een droom gevangen” dat ik mocht illustreren. Liefde voor taal doorgeven is fijn, of het nu via boeken of via workshops is.
Het boek Vannacht heb ik een droom gevangen is eenvoudig te bestellen via deze link:

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Workshops in mijn atelier

Bijna twee weken was er de eerste workshop in mijn atelier, zondag is het dan tijd voor de tweede.
Hierbij nog eens een overzichtje (mocht je zin hebben om nog ergens bij aan te sluiten, stuur me dan zeker een mailtje! info@sandrinelambert.be):
De workshops kosten allemaal 25 euro, inclusief al het materiaal, koffie, thee, water, fruitsap, koekjes,… je betaalt gewoon ter plekke.

Kinderboekillustraties in acryl
- Datum: zondag, 28 september van 10 tot 12.30
- Acryl is een veelzijdige verfsoort die ontzettend veel gebruikt wordt in illustratie. Eenvoudige illustraties met grote vlakken, collage, druktechnieken, gedetailleerde illustraties? Dit kan allemaal met acrylverf. Bovendien is acryl goedkoop en makkelijk te vinden in de handel.
Een laagdrempelig schildermateriaal dus. Maar heb je toch een duwtje nodig om ermee aan de slag te gaan? Kom dan naar deze workshop.
- Voor illustratoren of voor wie nieuwsgierig is naar het maken van eenvoudige illustraties

Poëzie schrijven met en voor kinderen
- Datum: zondag, 12 oktober van 10 tot 12.30
- In deze workshop leer je om zelf gedichten te schrijven, zonder te rekenen op goddelijke inspiratie. We vertrekken vanuit concrete woorden, beelden, geluiden, smaken en geuren, van daaruit linken we naar gevoelens.
Omdat onze manier van werken stap voor stap en op een speelse manier verloopt, is ze ook zeer geschikt om te gebruiken samen met een groep kinderen.
De leukste gedichten schrijf je zelf! Wie weet, misschien kan je zelfs tot een eigen bundel komen (alleen, of samen met kinderen).
- Voor schrijvers of anderen die van poëzie voor kinderen houden

Kinderboekillustraties in hoogdruk
- Datum: zondag, 26 oktober van 10 tot 12.30
- Van Isabelle Vandenabeele tot Mance Post, hoogdruk in illustratie is iets heel bijzonders. In de traditionele grafiek staat hoogdruk gelijk aan houtsnede of linosnede. Dit zijn boeiende, maar ook moeilijke technieken. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven om met huis- tuin- en keukenmateriaal tot prachtige, plastische afdrukken te komen. Beetje bij beetje ontwikkel je een eigen beeldtaal, misschien is dit de eerste stap?
- Voor illustratoren die hun eigen beeldtaal willen verrijken

Een scenario schrijven voor een kinderboek
- Datum: zondag, 9 november van 10 tot 12.30
- Je begint aan een verhaal, schrijft op een enthousiaste manier, gewoon op het gevoel en ineens… zit je vast. Herken je dit? Of je zit met een hoofd vol ideeën waar je geen blijf mee weet. Wat jij nodig hebt is een manier om tot een verhaal te komen. Want de meeste verhalen zijn gemaakt volgens een vast stramien. Zonder die slaafs te willen opvolgen, kunnen enkele regels zeker een hulp zijn bij het bedenken en uitwerken van verhalen. Dat is precies wat we in deze workshop zullen leren.
- Voor schrijvers en illustratoren

Personages ontwikkelen voor kinderboeken
- Datum: zondag, 23 november van 10 tot 12.30
- Een kinderboek staat of valt bij de keuze van het hoofdpersonage. Kinderen spiegelen zich aan dat personage, het moet speels, verrassend, humoristisch en herkenbaar zijn. Als schrijver of illustrator moet je je hoofdpersonage van binnen en van buiten kennen, je moet je personage worden en er in kunnen kruipen.
In deze workshop zoeken we via eenvoudige oefeningen naar goede personages. Via oefeningen komen we tot een streepje theorie.
- Voor schrijvers en illustratoren

Als je helemaal zelf een kinderboek wil maken
- Datum: 7 december van 10 tot 12.30
- In deze workshop concentreren we ons niet meer op het schrijven en illustreren zelf, maar op de afwerking. Wil je je boek helemaal zelf uitbrengen? Dat kan. Je krijgt tips bij het redigeren van je teksten en enkele vuistregels bij de opmaak van cover en binnenwerk van een boek. Daarna proberen we zicht te krijgen op het landschap van POD uitgeverijen en drukkerijen. Een workshop voor wie graag tot een boek komt zonder via een uitgeverij te gaan, of voor wie na een afwijzing van een uitgeverij geen zin heeft om zijn dromen op te bergen.
- Voor schrijvers en illustratoren

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Woensdagnamiddagboekje

Voor Artforum vzw ben ik een fijne workshop aan het voorbereiden rond sprookjes, voor kleuters. Daarom was ik op zoek naar bewerkingen van sprookjes die geschikt zijn voor kleuters. Ik vond heel mooie boeken, maar voor mijn workshop was het verhaal te lang, of de prenten te klein, of ze klonken niet zo mooi bij het voorlezen. Een sprookje voorlezen aan een kind op schoot is toch wat anders dan aan een hele groep.

Omdat ik eigenlijk wel wist wat ik nodig had, besloot ik om het zelf te maken.
Omdat het drukke tijden zijn, besloot ik er niet langer dan één woensdagnamiddag aan te besteden.
Omdat ik graag onder tijddruk werk, werd dit een fijne namiddag.

Hier is het boekje, misschien vind je het ook wel leuk om eens voor te lezen?
(En als je interesse hebt in de workshop in je school, klas of organisatie, neem dan even contact op met Artforum vzw).

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Kinderboekillustraties in acryl

Het is altijd weer een beetje spannend, mensen ontvangen in mijn atelier voor een workshop. Ik hou van dat atelier, ik hou van de ruimte en van de sfeer die er hangt. Natuurlijk hoop ik altijd dat ook anderen van die ruimte zullen genieten. Het was dus met een lichte tinteling dat ik vanmorgen alles klaarzette voor het atelier rond inspiratie in kinderboeken.
Opnieuw werd het heel fijn. Het waren toffe, gemotiveerde mensen met wie ik samen aan tafel zat. De sfeer zat goed en de spanning verdween.

Binnen twee weken kan je nog meedoen aan een workshop rond kinderboekillustraties in acryl. Zin? Stuur me een mailtje: info@sandrinelambert.be

Meer info vind je hier:
- Datum: zondag, 28 september van 10 tot 12.30
- Acryl is een veelzijdige verfsoort die ontzettend veel gebruikt wordt in illustratie. Eenvoudige illustraties met grote vlakken, collage, druktechnieken, gedetailleerde illustraties? Dit kan allemaal met acrylverf. Bovendien is acryl goedkoop en makkelijk te vinden in de handel.
Een laagdrempelig schildersmateriaal dus. Maar heb je toch een duwtje nodig om ermee aan de slag te gaan? Kom dan naar deze workshop.
- Voor illustratoren of voor wie nieuwsgierig is naar het maken van eenvoudige illustraties

Voor nog meer workshops, kijk hier

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Vannacht heb ik een droom gevangen

Alles wat we zouden meenemen was verpakt in vier grote koffers en vier stuks handbagage. Toen kreeg ik een mail met de vraag of ik zin had om gedichten te illustreren. Een mail weegt niets, ik nam hem mee naar Singapore.

Daar maakte ik kennis met deze fascinerende verzameling poëzie voor kinderen. Over de fijne dingen in het leven, en over de minder fijne.
Ik probeerde er met mijn beelden iets aan toe te voegen. Er werd gemaild, nagedacht, gemaakt en verbeterd.

We kwamen tot een wereld, een rechthoekige planeet met een roze schijn.
De planeet is bewoond, er is leven. Er zijn fijne dingen en minder fijne. Of hoe ook een rechthoekige planeet kan draaien, en hoe mooi dat draaien is.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Gelukkig heb ik een pony

Soms is een hoofd zo vol dat het niet meer stopt met kronkelen. Het weekend hoort daar rust in te brengen. Maar op vrijdagavond komt vooral de vrees dat het hoofd zal openbarsten als een overrijpe puist. Weg hoofd.

De kunst bestaat er dan in om  er een gaatje in te boren, vlakbij de haargrens, zodat het litteken niet zichtbaar blijft. Het hoofdvocht, dat uiterst toxisch is, mag in geen geval in het leidingwater terecht komen. En dus moet er een andere bestemming voor gezocht worden.

Zelf schilder ik er mee. Niet op een blad of op canvas, maar op een groot doek. Ik moet erop kunnen liggen om alles weg te laten lopen. De tekening vormt zich dan vanzelf.
Op zondagavond ontsmet ik dan de wonde en geniet verder van de rust. Niemand die het ziet, want gelukkig heb ik een pony.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Re: Manuscript boek Singapore

Het was een nijpend gevoel ter hoogte van mijn buik, dat ik voelde toen ik het bericht in mijn mailbox zag. Onderwerp: Drukproef. Angst voor teleurstelling.
Het was met trillende handen dat ik op de link klikte, waarna het nijpen langzaam overging in tintelen.
Ik bekeek alleen de cover: voor- en achterkant. Minutenlang. Dit voelde alvast als mijn boek.

Minder dan twee maanden geleden legde ik de laatste hand aan het manuscript. Ook toen voelde het helemaal als mijn boek. Met een nijpend gevoel stuurde ik het toen naar de uitgever. Ik stelde me assertief op, vond oprecht dat ik het juiste boek geschreven had en schermde me al bij voorbaat af van de reactie van de uitgever.

Het was dan ook met een nijpend gevoel dat ik de mail met als onderwerp “Re. Manuscript boek Singapore” las. Het nijpen werd tintelen, blije opwinding.
De volgende stap zal de fysieke drukproef zijn en daarna het moment waarop het boek effectief gelezen wordt.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS